No a aby to nebylo jenom suchý shrnutí tábora, jak sem ho viděl já (Matouš – hlavní vedoucí, pozn. redakce), rozhodl jsem se to doplnit o názory všech asistentů. Zeptal jsem se jich na 3 jednoduchý otázky (nevim proč, ale většinou řikali, že jsou zákeřný):

  1. Co pro tebe znamenal tábor? Jak bys ho shrnul(a)?
  2. Co se ti na něm nejvíc líbilo?
  3. Jakej okamžik se ti nejvíc zaryl do paměti?

No a abych šel příkladem, tak začnu s odpověďma u sebe:

Matouš Cúth

  1. Pro mě byl tábor trochu nezvyklej v tom, že tam bylo spousta velmi mladejch asistentů. A i když sem z toho byl ze začátku trochu nervózní, tak sem v tom nakonec našel cestu, kterou bych chtěl, aby se tábory dál vyvíjely.
  2. To, že mezi asistentama bylo cítit nadšení a chuť do práce s dětmi. Že je nebrali jako svoje podřízený, ale jako svoje kamarády. A taky to, jaký byly děti – že i když se jim něco nelíbilo, dalo se s nima rozumně domluvit – nemusel sem jim nic nařizovat nebo zakazovat.
  3. Večer, když šly děti spát, sem si vždycky šel sám sednout ven, přemejšlel sem o tom, co se za celej den stalo a hodně sem prožíval, jak nám Bůh pomáhal. A pak když sme s asistentama dořešili detaily programu na další den, tak sme si často eště našli čas a blbli sme.

(Až teď sem přemejšlel nad odpověďma a oni ty otázky sou fakt zákeřný…)
No a teď dál odpovědi asistentů (jejich pořadí je podle toho, v jakym mi zasílali odpovědi – podle toho si můžete udělat obrázek o tom, jak je kdo spolehlivej). Odpovědi sem zkopíroval tak, jak sem je dostal napsaný – takže krásně zjistíte, jak kdo dokáže psát gramaticky správně.

Markéta Trejbalová

  1. Jeden z nejlepších.
  2. že byl pohodový, všichni si to užili, děti i vedoucí
  3. dort k svátku, borůvky na knedlíky a noční lidská pyramida.(do paměti se mi zaryla plotna)

Klára Madejová

  1. Letošní tábor byl podle mně nejvydařenějším za celou dobu, co s Vámi na tábory jezdím. Určitě to bylo dáno složením vedoucích, jejich celkovým počtem a také dětmi – u nikoho se neprojevil závažnější problém (vztekání, stranění se od ostatních, odmítání her, velké stýskání, atd.), který by narušoval společenství a tak jsme byli o to lepší kolektiv.
  2. Naprosto mně dostaly večerní modlitby a to, co děti říkaly. Vlastně to bylo každý den to samé: „děkujeme ti, že můžeme hrát super hry, že se tady máme dobře, že máme hezký počasí, že dneska byl dobrej oběd a prosíme tě, abychom zítra zase hráli nějaký bezva hry“ – a právě to s jakou železnou pravidelností tyhle věty zaznívaly mě potěšilo nejvíc.
  3. Okamžik, který se mi zaryl nejvíc do paměti mám dokonce vyfocený a dlouho dobu jsem ho měla v pracovním počítači na ploše. Je to chvíle, kdy děti se zavázanýma očima drží vzduchovku a nevědomky míří :o)… (pozn.: hra na poznávání předmětů po hmatu)

Verča Lhotáková

  1. No, tak asi hodně zážitků. Setkání s lidmi, který mám ráda a na který jsem se vždy moc těšila.
  2. Že jsme byli všichni spolu, že jsme mohli vypomáhat s dětmi a vymýšlet celotáborový plán. A hlavně že jsem se náramě bavila =)
  3. Nejvíc vzpomínám, když jsme připravovali pro děti stezku odvahy a báli jsme se víc než ty děti =D a jak se Vašek nemohl jít ani vyčůrat kvuli Anče, protože se hrozně bála. =D =D Děsná sranda, ale nahnáno jsme měli všichni. =D

Katka Habartová

  1. Tábor byl pro mě velmi obohacující…nejenom o nové zkušenosti, ale byl i načerpáním a dalším nezapomenutelným zážitkem. (Ale asi se s tímhle budeme všichni opakovat ).
  2. Jakmile si vzpomenu na tábor, vybaví se mi zážitky s dětma, ale nejvíc a s úsměvem vzpomínám na večerní scházení asistentů. Myslím, že každý ví o čem píšu…zkráceně – brčka, pyramida, noc na rozhledně, bitka ve spacácích…atd.
  3. Nejčastěji si vzpomenu na to, jak jsme dělali závody, kdo nejrychleji vypije litr a půl čaje (šťávy) asi protože mi zní bylo tak zle a doteď ji nepiju … ale vzpomínky hned navazují na odpolední fotbal, večerní modlitby, zelený špagety, Markétiny pohádky, na pokec se spoustou skvělých lidiček a hlavně na děcka v akci :-p.

Maruška Vrbová

  1. Smysluplné využití prázdninového volna spolu se super lidmi (dětmi i asistenty)
  2. Asi to, že děti braly jako součást hry náhodu a nevztekaly se kůli ní (když tahaly políčka)
  3. Co se týče části s dětmi tak první noc, kdy jsme je budili. a s asistenty… nevím co vybrat – pyramida? přefukovaná? – kdo nebyl nepochopí

Alena Madejová

  1. Seznámení s novou partou lidí, kteří jsou ochotni věnovat svůj volný čas dětem a snaží se jít stejným směrem jako já.
  2. Zájem dětí o hru, krásný písníčky'( hlavně na nádraží, kde jsme byli středem pozornosti), laskavá Markéta a její vyrábění.
  3. Odvaha dětí při noční bojovce, noční pyramida v provedení vedoucích.

Anička Vrbová

  1. Tábor pro mě znamenal nový zážitky. A předčil veškerá moje očekávání.
  2. Nejvíc se mi líbilo, že tam byli super lidi.
  3. Nejvíce se mi vrylo do pamněti večerní program pro asistenty:-)

Vašek Rýdl

  1. Znamenal pro mne možnost příjemně strávit čas,možnost poznat lépe sám sebe a něco se i naučit :-). Shrnutí-Podle mě se velice poved, a všechno co jsem napsal v minulé větě se splnilo (prostě „dobrý“).
  2. Už uplynul docela dlouhý čas, takže si určitě na všechno nevspomenu (líbilo se mi tam mooooooc věcí a nemůžu říct, která nejvíc), takže např. Foukání čaje brčkem; Noční bojovka; Každé večerní povídání; Hra na jelena; Hraní softballu s dětmi; atd.
  3. Když Anička (Vrbová) foukla všechen čaj z brčka Pavlovi do obličeje.

Tomáš Vambera

  1. Tabor pro mne znamenal hodne, bylo to takove nabyti pozitivni energie, kterou uz sem moc potreboval.
  2. Libila se mi atmosfera na tabore, asistenti si uzasne navzajem rozumeli a co se tyka deti perfektne spolupracovali a bavili se, coz bylo moc fajn.
  3. To je tezky. Tak treba pad pyramidi 🙂

Pavel Semela

  1. Tábor pro mě byl odstartováním prázdninového maratonu akcí pro děti. Díky tomu jsem měl dostatek sil a tábor si užil opravdu naplno. A byl super.
  2. Byl jsem nadšenej z asistentů, kteří vytvořili skvělou partu a přitom se úžasně starali o děti.
  3. Nejspíš večerní odreagovávačky s asistenty – ze všech blbin jsem se nejvíc nasmál při přefoukávaný.

No a to je vše. Nakonec sem to dokázal zhodnotit i jinak než všeříkajícím „dobrý“.

Matouš Cúth